Last van gevoelige tanden?

Last van gevoelige tanden? Hier is wat je kunt doen!

Wanneer je last gevoelige tanden hebt dan vormt dit vaak een hinderlijke en pijnlijke situatie. Bij tandgevoeligheid kan zelfs alledaagse handelingen zoals het nuttigen van koude dranken of het genieten van zoetigheden een onaangename ervaring kunnen worden. Gelukkig bestaan er diverse methoden om met gevoelige tanden om te gaan. In deze blog zullen we de oorzaken van tandgevoeligheid bespreken, waaronder de symptomen belichten, opties voor behandeling onderzoeken, producten aanprijzen die verlichting kunnen bieden en advies geven over gevoelige tanden.

> Ontdek het volledig assortiment voor gevoelige tanden op Tandartswereld.nl 

Wat zijn de oorzaken van gevoelige tanden?

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan gevoelige tanden:

 1. Blootgestelde tandwortels: Een van de meest voorkomende oorzaken van gevoelige tanden is blootstelling van de tandwortels. Dit kan optreden door terugtrekkend tandvlees als gevolg van tandvleesaandoeningen of door overmatig tandenpoetsen met een harde borstel.
 2. Tandbederf: Tandbederf, ook bekend als cariës, kan leiden tot gevoelige tanden. Zodra het glazuur is aangetast, kunnen zuren en bacteriën de tandzenuwen bereiken en pijn veroorzaken.
 3. Overmatig tandenpoetsen: Te hard tandenpoetsen kan leiden tot gevoelige tanden, vooral wanneer er te veel druk wordt uitgeoefend tijdens het poetsen of wanneer een harde tandenborstel wordt gebruikt, wat kan resulteren in het afslijten van het glazuur.
 4. Tanderosie: Zure voedingsmiddelen en dranken, evenals het onbewuste tandgedrag van bruxisme (tandenknarsen en tanden klemmen), kunnen geleidelijk het beschermende tandglazuur aantasten, wat resulteert in toenemende gevoeligheid van de tanden.
 5. Tandheelkundige Procedures: Na bepaalde tandheelkundige ingrepen, zoals het plaatsen van vullingen, kronen of het bleken van tanden, kunnen de tanden gevoeliger worden. Dit is meestal tijdelijk.

Welke symptomen kun je hebben bij gevoelige tanden?

Mensen met gevoelige tanden kunnen een reeks symptomen ervaren, waaronder:

 • Pijn bij het eten of drinken van warme of koude voedingsmiddelen en dranken: Dit is een van de meest voorkomende symptomen van gevoelige tanden. Het kan variëren van milde ongemakken tot scherpe, stekende pijn.
 • Pijn bij het eten van zoetigheid of zure voedingsmiddelen: Het consumeren van suikerhoudende of zure voedingsmiddelen kan eveneens pijn veroorzaken bij mensen met gevoelige tanden.
 • Pijn bij het inademen van koude lucht: Zelfs ademen door de mond op een koude dag kan ongemak veroorzaken voor mensen met gevoelige tanden.
 • Gevoeligheid voor tandenpoetsen of flossen: Tijdens het poetsen of flossen van de tanden kan een scherpe pijn optreden, wat sommige mensen ervan kan weerhouden hun mondhygiëne goed te onderhouden.
 • Kortstondige, scherpe pijn bij het aanraken van de tanden: Sommige mensen ervaren tijdelijke, scherpe pijnscheuten bij het aanraken van hun tanden, bijvoorbeeld met een tandenstoker.

Wat kan ik doen tegen gevoelige tanden?

Naast de oorzaken en symptomen van gevoelige tanden, is het essentieel om te weten hoe je met deze aandoening kunt omgaan en deze kunt voorkomen. Hier zijn 10 tips en maatregelen die je kunt nemen:

 1. Gebruik speciale tandpasta voor gevoelige tanden: Er zijn tandpasta’s speciaal ontworpen om de gevoeligheid te verminderen. Ze bevatten ingrediënten zoals kaliumnitraat of fluoride, die kunnen helpen om de tanden sterker te maken en de pijn te verminderen.
 2. Kies voor zachte tandenborstels: Vermijd harde tandenborstels, want deze kunnen het glazuur beschadigen. Kies in plaats daarvan voor een zachte tandenborstel en poets met zachte bewegingen. Kies bijvoorkeur voor een elektrische tandenborstel.
 3. Overweeg een gebitsbeschermer voor ‘s nachts: Als je last hebt van bruxisme (tandenknarsen), kan het dragen van een gebitsbeschermer ‘s nachts helpen om je tanden te beschermen.
 4. Regelmatige tandheelkundige controles: Laat je tandvlees en tanden regelmatig controleren door een tandarts. Een professionele beoordeling kan problemen vroegtijdig opsporen en behandelen.
 5. Gebruik mondspoelmiddelen: Er zijn speciale mondspoelmiddelen beschikbaar die zijn ontworpen om gevoelige tanden te behandelen. Deze kunnen helpen om de gevoeligheid te verminderen en tegelijkertijd zorgen voor een frisse adem.
 6. Bewaak je dieet: Let op wat je eet en drinkt. Beperk je inname van zure voedingsmiddelen en dranken om de erosie van het tandglazuur te minimaliseren.
 7. Verminder het aantal eetmomenten: Beperk het aantal keren dat je gedurende de dag eet. Frequent eten en snacken kan bijdragen aan tanderosie.
 8. Tandheelkundige vernissen en coatings: In sommige gevallen kan je tandarts speciale vernissen en coatings aanbrengen om de gevoeligheid te verminderen.
 9. Controleer je poetsbeweging: Zorg ervoor dat je een goede poetstechniek gebruikt om te voorkomen dat je tanden beschadigd raken door te hard poetsen.
 10. Houd je gebit, tandvlees en tong schoon: Dagelijkse mondhygiëne is essentieel. Poets en flos regelmatig, en gebruik een tongreiniger om je mond gezond te houden.

Door deze richtlijnen te volgen en voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je de gevoeligheid van je tanden verminderen en genieten van een comfortabele en gezonde glimlach. Vergeet niet om met je tandarts te overleggen voor specifiek advies en behandelingsopties die het beste bij jouw situatie passen.

Welke producten zijn er tegen tandgevoeligheid?

Naast speciale tandpasta’s zijn er ook andere producten die kunnen helpen bij gevoelige tanden:

Mondspoelmiddelen: Kies voor mondwater die zijn ontworpen om gevoelige tanden te behandelen. Vitis mondwater kan helpen om gevoeligheid te verminderen en tegelijkertijd een frisse adem te behouden.

Tandenborstels met zachte haren: Kies voor elektrische tandenborstels met zachte haren om je tanden te reinigen zonder het glazuur te beschadigen. Kies bijvoorkeur voor Oral-B of Philips Sonicare elektrische tandenborstel.

Oorspronkelijke prijs was: 229.95.Huidige prijs is: 164.95.
OP = OP
Oorspronkelijke prijs was: 149.95.Huidige prijs is: 119.95.
Oorspronkelijke prijs was: 64.95.Huidige prijs is: 54.95.

Tandheelkundige strips en gels: Er zijn ook tandheelkundige strips en gels beschikbaar die je thuis kunt gebruiken om de gevoeligheid te verminderen.

Hoe kun je tandgevoeligheid voorkomen?

Preventie is altijd beter dan genezen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om gevoelige tanden te voorkomen:

Poets je tanden twee keer per dag: Gebruik een zachte tandenborstel en kies voor een fluoride tandpasta.

Oorspronkelijke prijs was: 38.10.Huidige prijs is: 34.95.
6 stuks
Oorspronkelijke prijs was: 37.95.Huidige prijs is: 34.95.

Flos dagelijks: Flossen verwijdert voedselresten en plaque tussen je tanden en helpt tandbederf te voorkomen.

Oorspronkelijke prijs was: 229.95.Huidige prijs is: 164.95.
OP = OP
Oorspronkelijke prijs was: 149.95.Huidige prijs is: 119.95.
Oorspronkelijke prijs was: 64.95.Huidige prijs is: 54.95.

Beperk zure voedingsmiddelen en dranken: Verminder je consumptie van zure voedingsmiddelen en dranken om de erosie van het tandglazuur te minimaliseren.

Draag een gebitsbeschermer: Als je last hebt van bruxisme, overweeg dan om ‘s nachts een gebitsbeschermer te dragen om je tanden te beschermen.

Het is belangrijk om te onthouden dat gevoelige tanden vaak te behandelen zijn, dus raadpleeg altijd een tandarts als je last hebt van aanhoudende gevoeligheid. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen kun je de pijn van gevoelige tanden verminderen en genieten van een gezond, pijnvrij gebit.

Koop de juiste producten voor gevoelige tanden bij Tandartswereld.nl

Ontdek de juiste oplossingen voor gevoelige tanden op Tandartswereld.nl Gevoelige tanden kunnen een veelvoorkomend probleem zijn, maar met de juiste zorg en behandeling kun je de symptomen verlichten en toekomstige problemen voorkomen. Bij Tandartswereld.nl bieden we een uitgebreid assortiment mondverzorgingsproducten speciaal voor mensen met gevoelige tanden. Voor eventuele vragen kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice via onze contact pagina. We streven ernaar om op werkdagen binnen 24 uur te antwoorden.