Gele tanden bleken goed of slecht?

Gele tanden bleken

Veilig gele tanden bleken is een trend van dit moment. Stralend witte tanden vergroten je zelfvertrouwen en het geeft een mooiere lach. Het is daarom niet zo heel gek dat het bleken van tanden populair is. Wij krijgen over dit onderwerp veel vragen over de veiligheid en de methodes van tandenbleken. Is bleken nou wel echt veilig?, welke methodes kun je gebruiken en welke niet?, is het effect blijvend? Maar belangrijker is waarom heb jij gele tanden gekregen?

Tanden bestaan uit tandbeen en glazuur. De kleur en de dikte van het tandbeen zijn bepalend voor de kleur van het gebit. Die verschilt van persoon tot persoon.

Door jaren heen gaat het gebit verkleuren en krijg je op ten duur een geel gebit. Ook bestaan tanden uit een glazuur en tandbeen. De kleur en dikte zijn per persoon verschillend en dus bepalend voor de kleur van het gebit. De kleur van je tanden verschilt daarom heel erg.

Oorzaken van tand verkleuring 

Door jaren heen verkleuren je tanden. Dit wordt veroorzaakt door:

 • Roken: Sigaretten, Shisha (waterpijp), Elektrische sigaretten (e-sigaret) en meer
 • Nuttigen van koffie en thee
 • Drinken van rode wijn

Er kunnen nog meer oorzaken van zijn verkleuring:

 • Veroudering
 • Dode tand met als gevolg tandbederf
 • Medicijngebruik

Bleekmethodes

Om je tanden weer te laten stralen heb je de mogelijkheid uit verschillende methodes. Je kunt bleken van binnenuit en bleken van buitenaf.

Een wortelkanaalbehandeling is een methode om van binnenuit te bleken. Door de herhalingen tijdens de behandeling is het mogelijk om binnen een aantal dagen wittere tanden te krijgen, maar vaak niet het gewenste resultaat. Ook zijn wortelkanaalbehandelingen bij de tandarts erg duur. Vaak kiezen mensen daardoor als alternatief om buitenaf te bleken en zelf je tanden en kiezen bleken. Een goedkoper alternatief, maar gelijk ook een duurkoop. Wij vertellen je waarom.

Daarom wordt er hoge concentratie peroxide wordt als speciale gel gebruikt in een tandvleesbeschermer. Vervolgens wordt de bleekgel op kiezen en tanden aangebracht. Deze bleekgel moet enige tijd inwerken. Om het proces te versnellen wordt het gebruik van bleeklamp of laser toegepast. Hierdoor ontstaan witte brandplekjes.

Zoals je al hebt opgemerkt is bleken heel slecht voor je tanden, maar ook je tandvlees. Je kunt er veel schade aan overhouden. Vaak ontstaan er irritaties binnen in je mond of krijg je opeens hele erge gevoelige tanden tijdens het drinken van warme of koude dranken. Ook zijn je kiezen na het bleken minder bestendig tegen tandplak als tanderosie. Nog erger is dat je op lange termijn ziektes aan over kunt houden die vrijwel niet te genezen zijn. Daarom is het bleken van tanden slecht.

Tanden natuurlijk bleken

Vergeet de ingrijpende bleekmethodes die slecht zijn voor je tanden en slecht zijn voor je gezondheid. Het brengt onnodig kosten met zich mee terwijl je het op een betere en verantwoorde wijze kunt bleken. Ons advies om tanden bleken op een natuurlijke wijze te doen. De benodigde producten om je tanden op een natuurlijke wijze te bleken zijn:

 1. Philips Sonicare Optimal White (diamondclean) of Oral-B 3D white opzetborstels gebruiken
 2. Een krachtige elektrische tandenborstel: tip ga voor een goede tandpasta voor een mooi en fris resultaat.

Tip 

Mocht je toch overwegen om je tanden te bleken, vraag eerst om meer advies over bij je tandarts. Je tandarts kan bepalen of je gebit gezond is. Vaak zal je tandarts dit direct afraden. Facings, vullingen, kronen en bruggen bleken geeft geen resultaat.

2 reacties op “Gele tanden bleken goed of slecht?

 1. Gerda zegt:

  Vanwege bruggen – deze zijn lichter van kleur dan de tanden – zou ik graag mijn gebit willen laten bleken.
  Ik heb een beetje gevoelige tandhalzen.
  Wat is uw advies? Ik lees b.v. dat ikzelf de behandeling met tussenpozen 10 tot 12 keer dan doen.
  Bij de tandarts zou het eenmalig zijn.
  En – zeker niet onbelangrijk – welk middel is veilig tegen aantasting van het glazuur en tandvlees.
  Graag hoor ik uw reactie.

  • Tandartswereld.nl zegt:

   Beste Gerda,

   Er is geen veilig middel om aantasting van het glazuur te voorkomen bij tandenbleken. Wanneer je veel last hebt van gevoelige tandhalzen is tandenbleken niet aan te raden. Tandenbleken helpt alleen voor een korte periode, daarna worden je tanden weer natuurlijk geel. De gevolgen van tandenbleken zijn echter blijvend en dus niet waard om je tanden en tandvlees dit aan te doen. Wij adviseren juist om op een natuurlijke wijze te bleken. Hoe?

   Eet gezond: dagelijks aardbeien eten helpt om je tanden natuurlijk witter te maken. Het is ook nog eens lekker en gezond!
   Tandenborstel: gevoelige tandhalzen ontstaan wanneer je te veel druk oefent op je tanden en tandvlees. Vaak is dit een oorzaak van een slechte mondhygiëne. Het is daarom belangrijk om een elektrische tandenborstel te gebruiken met ingebouwde poetsdruksensor en een zachte opzetborstel. Een Oral-B PRO 2700 elektrische tandenborstel voelt hier prima aan.

   Tips:
   Poets rustig je tanden en tandvlees en druk niet te hard met de tandenborstel. Hiermee voorkom je al snel beschadigingen op de tandhals als het tandvlees. Gebruik altijd een elektrische tandenborstel in combinatie met een gel tandpasta of tegen gevoelige tanden. Spoel altijd af met water in plaats van een spoelmiddel, want dit werkt niet 🙂 Pas je voedingspatroon aan, drink bijvoorbeeld minder frisdrank, alcohol, thee en koffie.

   Met vriendelijke groet,
   Volkan
   Klantenservice Tandartswereld.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *