Wat is de beste poetsroutine voor een gezond gebit?

Het beste voor een gezond gebit

Het is logisch dat je twee keer per dag je tanden poetst om een mooi gebit te behouden. Ook belangrijk om een stinkende adem te vermijden. Het verwijderen van tandplak als bacteriën te bestrijden is van belang om mondziektes te vermijden. Iedereen heeft een vaste poetsroutine, dat kan vroeger uit zijn aangeleerd door je ouders, maar ook door je tandarts op latere leeftijd heeft laten zien hoe je het beste kan poetsen. Wel moet je een aantal dingen weten om je mondgezondheid optimaal te houden.

Tip: twee keer twee minuten = vier minuten lang tandenpoetsen

4 minuten tandenpoetsen lijkt misschien heel lang, maar het komt er eigenlijk op neer dat je tweemaal daags twee minuten poetsen om vier minuten per dag poetsen komt. De meeste mensen doen allerlei activiteiten tijdens het tandenpoetsen. We horen vaak dat mensen tijdens hun poetsroutine even naar het toilet gaan.. of het aanrecht opruimen of social media gebruiken. Hierdoor ligt de aandacht vaak op andere dingen dan bezig zijn met het gebit, waardoor vaak plekken op het gebit overgeslagen worden.

Om je te helpen raden wij aan om een vaste poetsvolgorde te gebruiken. Kies eerst voor het poetsen van de onderkaak en werk daarna langzaam van links naar rechts met je tandenborstel. Let goed op dat je zowel de buitenkant, bovenkant en binnenkant van je gebit poetst. Vaak wordt vergeten de achterkant van je voortanden en bovenkaak te reinigen. Wanneer je de vaste poetsvolgorde hebt gehanteerd en nog extra aandacht en tijd wilt besteden aan je gebit, dan ook nog even de kauwvlakken en de randjes te poetsen waar snel vlekken ontstaan.

Poetsbewegingen 

Vooral kinderen maken grote en lange poetsbewegingen, maar dit is niet de beste manier om tandplak te verwijderen. Daarom hebben kinderen vaak gaatjes in hun mond. Bij de juiste tandenpoets routine is het juist belangrijk om de overgang van het tandvlees naar de tand. Ook is dit de plek waar tandplak het hardnekkigst is en dit kun je verwijderen door korte zachte bewegingen te maken met je tandenborstel. Het is vooral lastig om de goede poetsroutine te evenaren met een handtandenborstel. Dit is vooral omdat je al snel geneigd bent om grote harde bewegingen te maken. Daarom raden wij over te stappen op een elektrische tandenborstel wanneer je het lastig vindt om dit aan te passen. Vooral de roterende tandenborstel als de langwerpige elektrische tandenborstel, maakt de poetsbewegingen namelijk voor jou.

Geef een reactie