Zijn duurdere elektrische tandenborstels beter?

Zijn duurdere elektrische tandenborstels beter?

Als het gaat om een gezond gebit, vragen veel mensen zich af of ze moeten kiezen voor een duurdere tandenborstel. Zijn duurdere elektrische tandenborstels echt beter? Het antwoord is ja! Maar laten we deze vraag eerst kijken naar de prestaties, poetsfuncties, duurzaamheid en gebruiksgemak van verschillende modellen.

Het idee dat duurder altijd beter is blijft hardnekkig bestaan, vooral bij consumentengoederen. Bij tandenborstels zien we echter dat de hogere prijs vaak gepaard gaat met meer functies die de effectiviteit en gebruikerservaring kunnen verbeteren. Een duurdere elektrische tandenborstel biedt vaak superieure reinigingsprestaties, geavanceerde functies zoals poetstimers en druksensoren, en een langere levensduur. Hoewel een goedkope elektrische tandenborstel ook effectief kan zijn, bieden de premium modellen doorgaans een betere ervaring en resultaten, mits de tandenborstel op de juiste wijze gebruikt worden. De prijs van elektrische tandenborstels kunnen enorm verschillen. De prijsverschillen variëren vanaf 20 euro tot een premium model die op loopt tot boven de 300 euro.

Reinigingsprestaties

De belangrijkste functie van een tandenborstel is het effectief reinigen van de tanden en het tandvlees. Duurdere elektrische tandenborstels beloven vaak betere reinigingsprestaties dankzij geavanceerde technologieën zoals sonische en oscillerende bewegingen.

 • Sonische technologie: Merken zoals Philips Sonicare of Oclean gebruiken hoge frequenties om tandplak te verwijderen en de mondhygiëne te verbeteren. Onderzoek toont aan dat sonische tandenborstels effectief zijn bij het verminderen van tandplak en gingivitis.
 • Oscillerende-roterende technologie: Gebruikt door merken zoals Oral-B, waarbij de borstelkop heen en weer draait en oscilleert. Studies wijzen uit dat deze technologie zeer effectief is in het reinigen van de tanden.

Geavanceerde functies

Elektrische tandenborstels hebben vaak geavanceerde functies die gericht zijn op het verbeteren van de gebruikerservaring en de effectiviteit van de reiniging.

 • Timers en druksensoren: Premium modellen hebben ingebouwde timers om te zorgen dat je de aanbevolen twee minuten poetst en druksensoren die waarschuwen als je te hard poetst, wat schade aan het tandvlees kan voorkomen.
 • Bluetooth-connectiviteit: Hiermee kun je de borstel verbinden met een app op je smartphone, die je vervolgens informeert over hoe goed en hoe lang je je tanden hebt gepoetst. Hoewel deze informatie je poetstechniek kan verbeteren met de iO tandenborstel, blijkt uit ervaring dat de meeste gebruikers de app na een paar weken niet meer gebruiken. Wij adviseren juist om de app te gebruiken, het brengt namelijk veel voordelen met zich mee, zoals een betere poetsroutine en coaching tijdens een poetsbeurt.
 • Diverse poetsstanden: Duurdere modellen bieden vaak meerdere poetsstanden zoals gevoelige tanden, whitening, en tandvleesverzorging, wat een meer op maat gemaakte poetservaring mogelijk maakt, zoals bij de Philips Sonicare DiamondClean. De standaardstand van de meeste elektrische tandenborstels is echter al heel effectief, dus deze extra standen zijn kunnen goed bijdragen een betere reiniging.
 • Type batterij: Duurdere modellen hebben vaak een li-ion-accu, die sneller oplaadt (de snelste tandenborstel laad in slechts 3 uur volledig op) en langer meegaat dan de NiMh-accu of alkalinebatterijen die je in instapmodel vindt.
 • Reisetui: Handig! ga je vaak op reis, en wil je de tandenborstel op reis meenemen, dan kun je de tandenborstel opladen door de bijgeleverde reisetui. Echter betaal je voor een tandenborstel met etui wel meer.

Wat is de beste prijs voor een elektrische tandenborstel?

Je hoeft niet veel te betalen voor een goede elektrische tandenborstel. Voor ongeveer € 30 kun je al een model vinden dat je tanden uitstekend schoonmaakt. Dit zal een basismodel zijn, zonder de extra poetsfuncties. Daarnaast zijn de passende opzetborstels ook goedkoper in aanschaf en variërend in prijs vanaf 10 euro. Wil je toch graag wat extra functies bij je tandenborstel? Kijk dan eerst goed naar welke functies je echt gaat gebruiken en maak de beste keuze. Tandenborstel eerder heeft onderzocht welke modellen de beste uit de test komen. Hier zijn vier fantastische tandenborstels die je met korting kunt kopen en die je absoluut zou moeten overwegen:

 1. Sonicare DiamondClean 9000: Met zijn geavanceerde poetsbeweging en verschillende poetsstanden biedt deze tandenborstel een grondige reiniging die je gebit gezond houdt. De slimme sensor en de verbinding met de Sonicare-app zorgen voor een gepersonaliseerde poetservaring die je zeker zal bevallen.
 2. Oral-B iO Series 9: Ontworpen met de nieuwste technologieën, levert deze tandenborstel een ongeëvenaarde reiniging dankzij zijn slimme poetsdrukcontrole en de roterende, pulserende beweging van de borstelharen. De interactieve display en de mogelijkheid om je poetsgewoonten te volgen maken het een uitstekende keuze voor wie het beste voor zijn gebit wil.
 3. Oral-B Genius 10200w: Deze tandenborstel combineert effectieve reiniging met gebruiksgemak. Met zijn vijf verschillende poetsstanden en een druksensor zorgt hij voor een grondige reiniging zonder je tandvlees te beschadigen. Bovendien biedt de lange batterijduur en het reisetui extra gemak, zowel thuis als onderweg.
 4. Philips Sonicare Prestige 9900: Als je op zoek bent naar een intelligente tandenborstel die zich aanpast aan jouw poetsgewoonten, is dit de juiste keuze. Met zijn kunstmatige intelligentie leert de Prestige tandenborstel je poetsgedrag kennen en geeft hij persoonlijke feedback om je te helpen een optimale mondhygiëne te bereiken.