Herken de oorzaken van een slechte adem en pak abnormale mondgeur aan
Wat veel mensen niet weten, is dat er ook een andere vorm van slechte mondlucht is, genoemd halitose. Dat is een abnormale geur van uitgeademde lucht uit de mond. Niemand wil uit zijn mond stinken, maar vaak ruik je niet altijd naar pepermuntjes. Een kwart van de mensen heeft regelmatig last van slechte adem.
De beste tip bij slechte mondlucht? Met onze tips gaat dat zeker lukken!
Stap 1: (her)ken de oorzaken
Weet jij waardoor jouw slechte luchtjes veroorzaakt worden? Waarschijnlijk niet? Vaak zijn de Bacteriën de boosdoeners van muffe mondlucht. Ze hopen zich op rondom je tandvlees en achter je tong. Hierdoor komt vieze geur vrij als je mond opent. Daarom heb je vaak het meeste last van mondgeur in de ochtend. De bacteriën vermenigvuldigen zich namelijk s’nachts, wanneer jij aan het slapen bent.
Ook kan stress mondgeur veroorzaken, maar ook kun je last van slechte adem krijgen door roken, medicatie, een droge mond, tandsteen, tandplak en ook kan voeding voor een slechte mondlucht zorgen. Je tandarts kan je hier meer over vertellen.
Stap 2: Hoe pak je slechte adem aan?
Je hebt last van slechte adem en je wil van je slechte mond lucht af? Met deze tips zet je een stap in de goede richting:
- Begin bij een goede mondverzorging is een must voor een frisse adem. Begin met twee keer per dagen poetsen van je tanden en etensresten weg halen door regelmatig te stoken tussen je tanden en tandvlees.
- Elektrische tandenpoetsen is een must, begin daarom bij een goede tandenborstel.
- Je mond altijd spoelen na het tandenpoetsen.
- Je tong poetsen doe je altijd na het tandenpoetsen. Zo verminder je bacteriën en muffe mondlucht.
- Ook regelmatig water drinken voorkomt een droge mond en slechte luchtjes.
- Vermijdt dranken met cafeïne of alcohol, want het drinken hiervan bevordert juist niet voor een frisse adem. Het zorgt juist voor tand verkleuring en tandsteen met als gevolg tandbederf.