Poetsen met een beugel, hoe maak ik het beste schoon?

Poetsen met een beugel, hoe maak ik het beste schoon?

Het hebben van een beugel kan een moeilijke uitdaging zijn als het gaat om het behouden van een goede mondhygiëne. In deze blogpost delen we praktische tips en effectieve technieken voor het poetsen met een beugel, en hoe je je gebit optimaal schoon kunt houden tijdens het dragen van een beugel.

3 beste stappen voor het poetsen met een beugel

  1. Tandenpoetsen: Om je gebit schoon te houden terwijl je een beugel draagt, is het essentieel om minstens twee keer per dag je tanden te poetsen met een fluoride tandpasta en een zachte tandenborstel. Voor mensen met orthodontische apparatuur is het aan te raden om een elektrische tandenborstel te gebruiken die speciaal is ontworpen voor dit doel. Denk bijvoorbeeld aan de Oral-B Junior Teen of de Oral-B iO My Way, die beide V-vormige borstelharen hebben die effectief reinigen rondom de beugel. Zorg ervoor dat je de borstelharen onder en boven de draden van de beugel plaatst en in kleine cirkelvormige bewegingen poetst om alle tandoppervlakken te bereiken. Besteed daarbij extra aandacht aan de gebieden rondom de beugel, waar voedselresten gemakkelijk kunnen vast komen te zitten. Met deze aanpak blijft je gebit gezond en schoon tijdens de orthodontische behandeling.
  2. Flossen: Gebruik speciale orthodontische floss apparaat of ragger met een flosboogje om tussen de draden van de beugel en langs de tandvleesrand te reinigen. Schuif de flosdraad voorzichtig tussen twee tanden, buig het om de draad van de beugel en maak zachte op-en-neergaande bewegingen om plaque en voedselresten te verwijderen. Daarnaast is het gebruik van ragers uiterst belangrijk bij het dragen van een beugel. Deze kleine borsteltjes kunnen gemakkelijk tussen de draden van de beugel en langs de tandoppervlakken worden geschoven, waardoor ze effectief tandplak en voedselresten verwijderen op plaatsen waar traditionele tandenborstels en flosdraad mogelijk niet goed bij kunnen komen.
  3. Spoelen: Mondwater kan een goede oplossing zijn om bacteriën te verminderen die tandplak en tandvleesproblemen kunnen veroorzaken. Sommige mondwater zijn speciaal geformuleerd om de gezondheid van het tandvlees te ondersteunen, wat vooral belangrijk is tijdens orthodontische behandelingen. Mondspoelingen zoals het Orthodontic Vitis mondwater zijn speciaal ontworpen voor mensen met beugels. Ze kunnen ingrediënten bevatten die helpen bij het voorkomen van verkleuringen. Daarbij helpt het verminderen van tandplakvorming en het bevorderen van een gezonde mondflora.

Plan regelmatig afspraken in voor controle bij de orthodontist

Het is cruciaal om regelmatig je orthodontist te bezoeken voor controles en aanpassingen aan je beugel. Tijdens deze afspraken kan je orthodontist afgebroken stukjes repareren, vragen beantwoorden en eventuele problemen zoals gaatjes behandelen. Een maandelijkse afspraak wordt aangeraden om de staat van je beugel en de effectiviteit ervan te controleren. Deze controles zijn ook belangrijk om potentiële problemen op te sporen en advies te krijgen over een goede mondverzorging met een orthodontische apparatuur, inclusief poetsen en flossen. Tandartsen kunnen ook een fluoridebehandeling aanbevelen om tandplakvorming te voorkomen.