Waarom is tandartscontrole belangrijk?

Waarom is tandartscontrole belangrijk?

Een wit gebit is niet alleen een teken van schoonheid, maar ook van gezondheid. Het behouden van gezonde tanden en tandvlees gaat verder dan alleen een esthetische overweging. Regelmatige tandartscontroles spelen een cruciale rol bij het behoud van een gezond gebit en het voorkomen van potentieel ernstige problemen. In deze blog vertellen wij waarom tandartscontrole zo belangrijk is.

Vroegtijdige detectie van gebitsproblemen

Een van de belangrijkste redenen waarom regelmatige tandartscontroles van essentieel belang zijn, is dat ze problemen in een vroeg stadium kunnen detecteren. Tandheelkundige aandoeningen, zoals gaatjes en tandvleesaandoeningen, kunnen in het beginstadium asymptomatisch zijn. Door regelmatig een tandarts te bezoeken, kan een tandarts deze problemen identificeren voordat ze ernstiger worden en mogelijk onherstelbare schade aan het gebit aanrichten. Vroege interventie kan de behandelingskosten en mogelijke ongemakken aanzienlijk verminderen.

Een gebitscontrole omvat vervolgens een beoordeling van de conditie van je tanden en tandvlees, waarbij de tandarts:

 • Het tandvlees inspecteert
 • Op zoek gaat naar aanwijzingen van tandvleesontsteking
 • Controleert op loszittende tanden
 • Het weefsel in je mond onderzoekt
 • Je tong bekijkt
 • Je beet analyseert
 • Op zoek gaat naar zichtbare tekenen van tandbederf
 • Controleert op eventuele gebroken tanden
 • De staat van vullingen beoordeelt
 • Veranderingen in het tandvlees dat over je tanden ligt evalueert
 • Eventuele aanwezige implantaten, bruggen, enzovoort inspecteert
 • Controleert of je tanden correct contact maken
 • Indien nodig röntgenfoto’s maakt

Waarom is een tandartsbezoek belangrijk?

Het controleren van tandbederf vormt slechts één onderdeel van een uitgebreide controle. Bij je controle-afspraak zal de tandarts (of mondhygiënist) hoogstwaarschijnlijk niet alleen de gezondheid van je tandvlees beoordelen, maar ook eventuele afwijkingen op sporen. Het zal je wellicht niet verrassen dat de tandarts ook aandacht besteedt aan je gezicht, beet, speekselproductie en zelfs de beweging van je onderkaak gewrichten zal beoordelen.

Vervolgens zal de tandarts of mondhygiënist overgaan tot het reinigen van je tanden, terwijl tegelijkertijd het belang van een goede mondverzorgingsroutine thuis benadrukt wordt. Vaak wordt er specifieke aandacht besteed aan tandplak en tandsteen. Dit is vanwege het feit dat deze zich snel kunnen ophopen als je tussen de bezoeken door geen adequate mondverzorging toepast. Bovendien kunnen voeding, dranken en tabaksproducten verkleuringen op je tanden achterlaten. Wanneer zachte tandplak niet verwijderd wordt, kan het verharden en het tandvleesweefsel gaan irriteren. Onbehandelde tandplak kan zelfs leiden tot tandvleesontsteking. Bij je reguliere geplande tandartsafspraken zal de tandarts hoogstwaarschijnlijk ook je tandvlees, mond, tong en keel grondig inspecteren.

Preventie van aandoeningen

“Voorkomen is beter dan genezen” geldt ook voor tandheelkundige zorg. Tandartsen zijn opgeleid om de mondgezondheid te evalueren en te adviseren over de beste preventieve maatregelen. Regelmatige professionele reinigingen en mondhygiëne-instructies helpen tandplak en tandsteen te verwijderen, wat op zijn beurt de kans op tandbederf en tandvleesaandoeningen aanzienlijk vermindert. Door de aanbevelingen van je tandarts of mondhygiënist op te volgen, kun je de gezondheid van je tanden behouden en de noodzaak van uitgebreide behandelingen verminderen.

Behoud van algemene gezondheid

Wist je dat je mondgezondheid nauw verbonden is met je algehele gezondheid? Verschillende studies hebben aangetoond dat tandvleesaandoeningen gekoppeld kunnen zijn aan andere gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen, chronische ziekte, diabetes en zelfs complicaties tijdens de zwangerschap. Door regelmatig de tandarts te bezoeken en eventuele tandheelkundige problemen aan te pakken, kun je indirect bijdragen aan het behoud van een gezond gebit.

Advies van de tandarts

Een tandarts speelt een belangrijke rol bij het adviseren van patiënten over hoe ze hun gebit effectief kunnen reinigen met behulp van de juiste elektrische tandenborstel, tandpasta en flossers. Hier is hoe een tandarts dit advies doorgaans zou geven:

Elektrische Tandenborstel

 • Kies de juiste borstelkop: Elektrische tandenborstels worden geleverd met verschillende soorten borstelkoppen. Je tandarts kan je adviseren over welke borstelkop het beste bij je gebit en behoeften past, zoals een ronde borstelkop voor meer bewegingsvrijheid of een speciale kop voor gevoelig tandvlees.
 • Gebruik de juiste druk: Druk niet te hard op de tandenborstel. De trillingen en bewegingen van de elektrische tandenborstel doen het werk voor je. Houd de borstel lichtjes tegen je tanden en tandvlees aan.
 • Tijd en techniek: Gebruik de elektrische tandenborstel gedurende ten minste twee minuten per sessie. Verdeel je mond in vier delen (boven links, boven rechts, onder links, onder rechts) en besteed ongeveer 30 seconden aan elk deel. Houd de borstel op elke tand en op het tandvleesrandgebied om effectief te reinigen.

Tandpasta

 • Kies een fluoride tandpasta: Fluoride is essentieel voor de bescherming van tandglazuur en het voorkomen van tandbederf. Gebruik een tandpasta met de juiste hoeveelheid fluoride.
 • Hoeveelheid tandpasta: Een erwt-grote hoeveelheid tandpasta is voldoende. Te veel tandpasta kan schadelijk zijn, dus let op de aanbevolen hoeveelheid.

Flossers

 • Kies het juiste type floss: Er zijn verschillende soorten flossers beschikbaar, zoals flosdraad, tandenstokers met flosdraad en elektrische waterflossers. Je tandarts kan je helpen bepalen welk type het meest geschikt is voor jouw gebit en de ruimtes tussen je tanden.
 • Juiste flostechniek: Wikkel flosdraad voorzichtig om je vingers en glijd voorzichtig tussen je tanden. Maak een C-vormige beweging rond elke tand en beweeg de floss op en neer om tandplak en voedselresten te verwijderen.

Algemeen advies

 • Regelmaat: Poets minstens twee keer per dag, ‘s ochtends en ‘s avonds, en gebruik tandzijde of flossers een keer per dag.
 • Mondspoeling: Overweeg het gebruik van een door je tandarts aanbevolen mondspoeling om extra bescherming te bieden tegen tandplak en bacteriën.
 • Tandartsbezoeken: Onderschat nooit het belang van regelmatige tandartsbezoeken. Je tandarts kan je gebit professioneel reinigen, problemen identificeren voordat ze erger worden en persoonlijk advies geven op basis van jouw mondgezondheid.
 • Individueel advies: Elk gebit is uniek. Je tandarts zal jouw specifieke behoeften en mondgezondheid evalueren en gepersonaliseerd advies geven om ervoor te zorgen dat je de juiste reinigingsroutine volgt.

Onthoud dat consistentie en nauwgezette aandacht voor mondverzorging de sleutel zijn tot een gezond gebit.