Verbinding tussen mondgezondheid en kanker

Verbinding tussen mondgezondheid en kanker

In deze blog vertellen wij meer over de verbinding tussen mondgezondheid en kanker die een cruciale rol in je algehele welzijn kan betekenen. Wat veel mensen echter niet weten, is dat mondgezondheid nauw verweven is met het voorkomen, identificeren en behandelen van verschillende vormen van kanker die zich in de mond kunnen ontwikkelen. De verbanden tussen parodontale aandoeningen en algemene gezondheidsproblemen te begrijpen, hebben zich voornamelijk gericht op condities zoals Diabetes, Hart- en Vaatziekten, en de gevolgen van zwangerschap.

Onderzoek naar mondkanker

Uit onderzoek is gebleken dat er een toename van 24% in het risico op het ontwikkelen van kanker bij deelnemers met ernstige parodontitis in vergelijking met degenen die milde tot geen parodontitis aan de tandvleesrand hadden. Bij patiënten zonder tanden, wat kan wijzen op ernstige parodontitis, was de toename van het risico zelfs 28%. Het hoogste risico werd vastgesteld bij gevallen van longkanker, gevolgd door darmkanker. Deze studie maakt gebruik van gegevens uit tandheelkundige onderzoeken in plaats van zelfgerapporteerde parodontitis, zoals eerdere studies deden. Hierdoor is het bewijs nauwkeuriger en sterker. De bevindingen van deze studie dragen bij aan het groeiende bewijs dat er een verhoogd risico op kanker bestaat, met name voor long- en darmkanker, bij mensen met een gebitsaandoeningen zoals parodontitis.

Diabetes: Een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door een verhoogd glucosegehalte in het bloed. Er zijn twee hoofdtypen diabetes: type 1 en type 2. Bij type 1 diabetes produceert het lichaam geen insuline, terwijl bij type 2 diabetes het lichaam de geproduceerde insuline niet effectief kan gebruiken. Diabetes kan leiden tot een reeks gezondheidsproblemen, waaronder schade aan de bloedvaten, zenuwen, nieren en ogen. Ongecontroleerde diabetes kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen, evenals het risico op het ontwikkelen van bepaalde vormen van kanker.

Hart- en Vaatziekten: Een reeks aandoeningen die betrekking hebben op het hart en de bloedvaten. Dit kan onder andere hartinfarcten, beroertes, hoge bloeddruk, hartfalen en atherosclerose (verharding van de slagaders) omvatten. Risicofactoren voor hart- en vaatziekten zijn onder meer roken, hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, diabetes, obesitas en een inactieve levensstijl. Diabetes verhoogt het risico op hart- en vaatziekten omdat het de bloedvaten kan beschadigen en de ontwikkeling van atherosclerose kan versnellen.

Zwangerschap: Tijdens de zwangerschap ondergaat het vrouwelijk lichaam aanzienlijke veranderingen om een gezonde ontwikkeling van de foetus te ondersteunen. Hoewel zwangerschap op zichzelf geen directe oorzaak is van kanker, kunnen sommige kankers tijdens of na de zwangerschap worden gediagnosticeerd. Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen bijvoorbeeld van invloed zijn op de groei van bepaalde hormoon gevoelige kankers, zoals borstkanker.

Orale Kanker

Orale kanker is een ernstige aandoening die verschillende delen van de mondholte kan beïnvloeden, zoals de lippen, tong, tandvlees, gehemelte en de binnenkant van de wangen. Risicofactoren voor orale kanker omvatten roken, kauwen van tabak, overmatig alcoholgebruik, blootstelling aan zonlicht en bepaalde virale infecties, zoals HPV. Hier komt mondgezondheid om de hoek kijken: regelmatige tandartscontroles spelen een sleutelrol bij het vroegtijdig detecteren van mogelijke tekenen van orale kanker. Denk aan ongeneeslijke zweren, ongewone veranderingen in het slijmvlies en abnormale groei van weefsel. Het belang van een tijdige diagnose kan niet genoeg worden benadrukt, aangezien vroege opsporing de behandeling succesvoller kan maken.

Verband tussen mondgezondheid en kanker

Roken en overmatig alcoholgebruik zijn belangrijke risicofactoren voor mond- en keelkanker. Deze gewoonten kunnen tandvleesaandoeningen veroorzaken en het mondslijmvlies irriteren, wat kan bijdragen aan het ontstaan van kanker. Het is niet alleen belangrijk om deze gewoonten te vermijden om het risico op kanker te verminderen, maar ook om mondgezondheid op peil te houden. Patiënten die kankerbehandeling ondergaan, zoals chemotherapie of bestraling, kunnen te maken krijgen met mond gerelateerde bijwerkingen. Deze omvatten mondzweren, droge mond, gevoelig tandvlees en infecties. Een goede mondhygiëne tijdens de behandeling is essentieel om deze complicaties te voorkomen. Tandartsen kunnen specifieke adviezen en aanbevelingen geven om de mondgezondheid van patiënten tijdens de behandeling te behouden.

Tandartsbezoeken en preventie

Een van de belangrijkste stappen om mondgezondheid te verbinden met kankerpreventie is door regelmatige tandartscontroles. Tandartsen zijn getraind om mogelijke tekenen van kanker vroegtijdig te herkennen en indien nodig door te verwijzen voor verder onderzoek. Regelmatige bezoeken spelen een sleutelrol in het vroegtijdig opsporen van veranderingen in de mond die kunnen wijzen op kanker. Dit bewustzijn is een essentiële stap in de richting van een gezonder en welvarender leven.

Bestel je mondverzorgingsproducten bij Tandartswereld.nl

Koop je benodigdheden voor mondverzorging op Tandartswereld.nl Voor al je mondverzorgingsbehoeften is Tandartswereld de ideale bestemming. Verken onze speciale pagina, waar je een uitgebreide selectie van relevante producten aantreft. Heb je vragen of behoefte aan meer informatie? Aarzel niet om contact op te nemen met onze klantenservice.