Is mondwater goed of slecht?

Een goede mondhygiëne is essentieel voor een gezonde mond en een stralende glimlach. Naast regelmatig poetsen en flossen kan het gebruik van mondwater een waardevolle aanvulling zijn op je dagelijkse mondverzorgingsroutine. Spoeling biedt extra voordelen, zoals het bestrijden van bacteriën, het verfrissen van de adem en het bevorderen van gezond tandvlees. In deze blog zullen we dieper ingaan op de voordelen en nadelen van mond spoelmiddel, het juiste gebruik ervan en welke soorten spoelmiddelen het meest geschikt zijn voor verschillende behoeften.

Is mondwater goed of slecht?

Hoewel mondspoeling verschillende voordelen kan bieden, zijn er ook enkele mogelijke nadelen en voorzorgsmaatregelen waarmee rekening moet worden gehouden. Hier zijn enkele voordelen van spoelmiddel:

Wat zijn de voordelen van mondspoeling

 1. Verfrissing van de adem: Mondspoeling met een verfrissende smaak kan onaangename geuren maskeren en zorgen voor een langdurig frisse adem. Dit kan vooral nuttig zijn na het eten van sterk geurend voedsel of voor mensen die last hebben van een slechte adem.
 2. Vermindering van bacteriën: Mondspoeling kan helpen bij het verminderen van de hoeveelheid bacteriën in de mond. Veel mondwaterformules bevatten antimicrobiële ingrediënten, zoals chloorhexidine of essentiële oliën, die kunnen helpen bij het doden van bacteriën en het verminderen van tandplak.
 3. Preventie van tandvleesaandoeningen: Sommige mondwaterproducten zoals Vitis zijn speciaal ontworpen om tandvleesaandoeningen, zoals gingivitis, te helpen voorkomen. Deze mondwaterformules bevatten vaak ingrediënten zoals fluoride, die kunnen helpen bij het versterken van tandglazuur en het verminderen van ontstekingen in het tandvlees.
 4. Aanvulling op mondhygiëne: Mondspoeling is een aanvullend hulpmiddel bij tandenpoetsen en flossen. Het kan moeilijk bereikbare gebieden in de mond bereiken, zoals tussen de tanden en langs het tandvlees, waar tandenborstels en flosdraad mogelijk niet goed kunnen reinigen. Alleen spoelen is niet genoeg, gebruik ook tandpasta voor een complete mondreiniging.

Wat zijn de nadelen van mondspoeling

Hoewel mondspoelmiddel verschillende voordelen kan bieden, zijn er ook enkele mogelijke nadelen en voorzorgsmaatregelen waarmee rekening moet worden gehouden. Hier zijn enkele mogelijke nadelen van mondspoelmiddel:

 1. Irritatie en allergische reacties: Sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor bepaalde ingrediënten in mondspoeling, zoals alcohol, fluoride of essentiële oliën. Dit kan leiden tot irritatie van het tandvlees, de tong of de binnenkant van de mond. In zeldzame gevallen kan dit zelfs allergische reacties veroorzaken. Als je merkt dat je mondwater ongemak of irritatie veroorzaakt, stop dan met het gebruik ervan en raadpleeg een tandarts.
 2. Uitdroging van de mond: Sommige mondwaterproducten bevatten alcohol, dat een uitdrogend effect kan hebben op de mondholte. Langdurig gebruik van alcoholhoudend mondspoeling kan de mond uitdrogen en het slijmvlies irriteren. Als je last hebt van een droge mond, kun je overwegen om een mondspoeling zonder alcohol te gebruiken.
 3. Verstoring van de mondflora: Hoewel spoelmiddel bacteriën kan verminderen, kan het ook de goede bacteriën in de mondflora verstoren. Een gezonde mond heeft een evenwichtige bacteriële samenstelling, en overmatig gebruik van mondwater kan dit evenwicht verstoren.
 4. Geen vervanging voor poetsen en flossen: Mondspoeling is een aanvulling op, maar geen vervanging voor, regelmatig poetsen en flossen. Het kan helpen bij het verfrissen van de adem en het verminderen van bacteriën, maar het verwijdert geen tandplak en voedselresten zoals poetsen en flossen dat doen. Het blijft belangrijk om dagelijks je tanden grondig te poetsen met tandpasta en regelmatig te flossen.

Antibacterieel mondspoeling, tegen slechte bacteriën. Toch?

Ja, antibacterieel mondspoeling is specifiek ontworpen om slechte bacteriën in de mond te bestrijden. Het bevat doorgaans ingrediënten die antimicrobiële eigenschappen hebben en bacteriën kunnen doden of hun groei kunnen remmen. Door deze eigenschappen kan antibacterieel mondspoeling helpen bij het verminderen van tandplak, tandvleesaandoeningen en slechte adem die worden veroorzaakt door bacteriën.

Enkele veelvoorkomende ingrediënten in antibacterieel mondspoeling zijn:

 1. Chloorhexidine: Dit is een krachtig antimicrobieel middel dat bacteriën in de mond kan doden en de vorming van tandplak kan verminderen. Chloorhexidine wordt vaak gebruikt in mondspoeling dat wordt voorgeschreven door tandartsen voor de behandeling van tandvleesaandoeningen.
 2. Cetylpyridiniumchloride (CPC): Dit is een antimicrobieel middel dat bacteriën kan doden en de groei ervan kan remmen.
 3. Waterstofperoxide: Dit is een bekend antisepticum dat bacteriën kan doden en wordt gebruikt in sommige antibacteriële mondwaterformules.

Het gebruik van antibacterieel mondspoeling kan helpen bij het verminderen van bacteriën in de mond en kan een aanvulling zijn op een goede mondverzorgingsroutine.

Mondspoeling gebruiken bij ontstoken tandvlees of gevoelig tandvlees

Mondspoeling kan helpen bij ontstoken tandvlees (gingivitis) en gevoelig tandvlees, maar het is belangrijk op te merken dat het geen vervanging is voor een goede mondhygiëne en professionele behandeling. Hier zijn enkele manieren waarop mondwater kan bijdragen aan de verzorging van ontstoken of gevoelig tandvlees:

 1. Vermindert bacteriën: Ontstoken tandvlees wordt vaak veroorzaakt door de aanwezigheid van bacteriën in de mond. Mondspoeling met antimicrobiële eigenschappen, zoals chloorhexidine of cetylpyridiniumchloride, kan helpen bij het verminderen van de hoeveelheid bacteriën in de mond en daarmee de ontsteking verminderen.
 2. Bevordert een gezonde mondflora: Sommige mondwaterproducten zijn specifiek ontworpen om een gezonde mondflora te bevorderen. Ze kunnen prebiotische ingrediënten bevatten die de groei van goede bacteriën stimuleren en schadelijke bacteriën remmen.
 3. Verlichting van gevoeligheid: Sommige mondwaterproducten zijn geformuleerd om de gevoeligheid van het tandvlees te verminderen. Ze kunnen ingrediënten bevatten zoals kaliumnitraat of stannousfluoride, die de zenuwen in het tandvlees kunnen kalmeren.

Helpt mondwater tegen een slechte adem?

Mondspoeling kan helpen bij het verminderen van een slechte adem (halitose). Vaak wordt een slechte adem veroorzaakt door de aanwezigheid van bacteriën in de mond die geuren produceren. Spoelmiddelen kunnen helpen bij het bestrijden van deze bacteriën en het tijdelijk verfrissen van de adem.

Hier zijn enkele manieren waarop mondspoeling kan helpen bij een slechte adem:

 1. Vermindert bacteriën: Mondwater met antimicrobiële eigenschappen kan helpen bij het verminderen van de hoeveelheid bacteriën in de mond.
 2. Verfrist de adem: Veel mondwaterproducten bevatten verfrissende ingrediënten, zoals menthol of pepermunt, die een aangename geur en smaak kunnen bieden. Dit kan tijdelijk de slechte adem verdoezelen en een frisse adem geven.
 3. Bestrijdt mondproblemen: Sommige mondwaterformules zijn specifiek ontworpen om mondproblemen, zoals tandvleesaandoeningen of een droge mond aan pakken. Door deze problemen te behandelen, kan mondpspoeling indirect helpen bij het verminderen van een slechte adem die ermee gepaard gaat.

Best verkochte mondwaterproducten

Het is belangrijk om op te merken dat hoewel spoelmiddel kan helpen bij het verfrissen van de adem, het geen vervanging is voor een goede mondhygiëne, zoals regelmatig poetsen met een elektrische tandenborstel, flossen en regelmatige tandheelkundige controles. Het is raadzaam om de aanbevelingen van een tandarts of mondhygiënist op te volgen bij het kiezen van het meest geschikte mondspoeling voor jouw specifieke behoeften.

Speciaal voor een frisse adem

Oorspronkelijke prijs was: 41.34.Huidige prijs is: 34.95.
Oorspronkelijke prijs was: 38.19.Huidige prijs is: 35.19.

Geschikt voor gevoelige tanden of gevoelig tandvlees

Speciaal zonder alcohol

Tegen een slechte adem

Voor wittere tanden

Heb je toch vragen over welke mond spoelmiddel voor jou geschikt is ?

Neem dan contact met ons op via info@tandartswereld.nl Wij helpen je graag!