Fluoride tandpasta; wat is het en wat doet het?

Fluoride tandpasta; wat is het en wat doet het?

Een van de essentiële ingrediënten in veel tandpasta’s die bijdraagt aan een gezond gebit, is fluoride. Maar wat is fluoride precies en wat doet het voor onze tanden? In dit artikel duiken we dieper in op fluoride tandpasta en ontdekken we waarom het een belangrijke rol speelt in het behouden van een gezond gebit.

> Ontdek het volledige assortiment tandpasta’s bij Tandartswereld.nl 

Wat is Fluoride en waar komt het vandaan?

Fluoride, dat zijn oorsprong vindt in natriumfluoride, een anorganisch element afkomstig uit gesteenten en de aardkorst, speelt al geruime tijd een cruciale rol in tandheelkundige verzorging. Dit veelvoorkomende mineraal, in geringe hoeveelheden aanwezig in voedsel en water, vormt een fundament van tandpasta’s en mondspoelingen. De impact van fluoride op mondgezondheid is aanzienlijk, aangezien het niet alleen bekend staat om zijn vermogen om het tandglazuur te versterken, maar ook om zijn preventieve rol in het tegengaan van tandbederf.

Hoe werkt Fluoride op tanden en kiezen?

Het belangrijkste doel van fluoride is het voorkomen van tandbederf, ook wel bekend als cariës. Tandbederf ontstaat wanneer bacteriën in de mond suikers uit voedsel omzetten in zuren, die op hun beurt het tandglazuur aantasten. Fluoride helpt dit proces te vertragen door de tanden te remineraliseren, waardoor ze sterker en beter bestand zijn tegen zuuraanvallen. Een ander voordeel van fluoride is de capaciteit om vroegtijdig tandbederf om te keren. In de beginnende fase van cariës, wanneer het tandglazuur net begint te verzwakken, kan fluoride helpen bij het herstellen van mineralen en het voorkomen van verdere schade. Dit is waarom regelmatig poetsen met fluoride tandpasta zo cruciaal is voor het behoud van een gezond gebit. Fluoride werkt ook als een preventieve maatregel tegen tandplak en tandsteen. Tandplak is een dunne laag bacteriën die zich op de tanden vormt en, als het niet wordt verwijderd, kan leiden tot tandvleesontsteking en gaatjes. Fluoride tandpasta helpt bij het verminderen van de opbouw van tandplak, waardoor de kans op tandheelkundige problemen wordt geminimaliseerd.

Wat zijn de voordelen van Fluoride?

Naast het beschermen van tanden tegen cariës, biedt fluoride ook voordelen voor mensen met gevoelige tanden. Het versterkt het tandglazuur, waardoor de gevoeligheid voor warme, koude of zoete voedingsmiddelen wordt verminderd. Dit stelt individuen in staat om comfortabeler te genieten van hun favoriete gerechten zonder zich zorgen te maken over tandgevoeligheid. Hoewel fluoride tandpasta vele voordelen biedt, is het belangrijk om het met mate te gebruiken. Een kleine hoeveelheid tandpasta, ongeveer ter grootte van een erwt, is voldoende voor effectieve reiniging. Te veel fluoride kan leiden tot aandoeningen zoals fluorose, wat resulteert in verkleuring van het tandglazuur.

Hoeveel Fluoride zit er in tandpasta?

De hoeveelheid fluoride in tandpasta kan variëren, afhankelijk van het merk en de specifieke formule. Over het algemeen bevatten tandpasta’s voor kinderen doorgaans tussen de 500-750 ppm fluoride (parts per million), terwijl tandpasta’s voor volwassenen een bereik hebben van 1000-1500 ppm fluoride. Het is van essentieel belang om de aanwijzingen op de verpakking te volgen en de aanbevolen hoeveelheid tandpasta niet te overschrijden. Overmatig gebruik van fluoride kan leiden tot fluorose, wat op zijn beurt verkleuring van de tanden kan veroorzaken.

> Ontdek het volledige assortiment tandpasta’s bij Tandartswereld.nl 

DEAL
Oorspronkelijke prijs was: 39.95.Huidige prijs is: 29.95.
6 stuks
Oorspronkelijke prijs was: 37.95.Huidige prijs is: 34.95.
Nieuw
Oorspronkelijke prijs was: 38.10.Huidige prijs is: 34.95.