Bloedend tandvlees, is dat erg?
Het is een veelvoorkomend verschijnsel: je poetst je tanden en ziet wat bloed in de wasbak. Misschien denk je dat het niet zo erg is, maar bloedend tandvlees is eigenlijk een signaal dat er iets mis kan zijn. Gezond tandvlees hoort namelijk niet te bloeden. Als je tandvlees begint te bloeden, bijvoorbeeld tijdens het poetsen of flossen, kan dat wijzen op een tandvlees ontsteking. Zelfs als het maar af en toe gebeurt, is het verstandig om er aandacht aan te besteden. Dit soort bloedingen zijn vaak een teken van opkomende gingivitis, een milde ontsteking die gelukkig nog omkeerbaar is.
Waarom bloedt tandvlees eigenlijk?
Bloedend tandvlees kan verschillende oorzaken hebben. Een van de meest voorkomende redenen is een gebrekkige mondhygiëne. Tandplak, dat zich dagelijks op je tanden vormt, zit vol met bacteriën. Als je die plak niet regelmatig verwijdert, kan je tandvlees gaan ontsteken. Te hard poetsen of het gebruik van een te harde tandenborstel kan het tandvlees bovendien beschadigen, wat ook tot bloedingen kan leiden. Daarnaast kunnen je voedingsgewoonten een rol spelen. Een tekort aan bepaalde vitamines, zoals vitamine C, D en B12, kan je tandvlees verzwakken. Ook hormoonschommelingen, zoals tijdens een zwangerschap, maken je tandvlees gevoeliger. En laten we roken niet vergeten, want dat vermindert de doorbloeding van je tandvlees, waardoor ontstekingen soms niet meteen opvallen.
Wat kun je doen om bloedend tandvlees te stoppen?
Gelukkig kun je zelf veel doen om bloedend tandvlees te stoppen. Het begint allemaal met een goede mondhygiëne. Zorg ervoor dat je je tanden minstens twee keer per dag goed poetst, bij voorkeur met een elektrische tandenborstel met een zachte poetsstand. Vergeet niet om dagelijks te flossen met een waterflosser. Flossen haalt je de tandplak weg tussen je tanden waar je elektrische tandenborstel niet bij kan. Een antibacteriële mondspoeling kan ook helpen om de bacteriën te doden die de ontsteking veroorzaken. En natuurlijk is een regelmatig bezoek aan de tandarts of mondhygiënist belangrijk. Zij kunnen je gebit professioneel reinigen en controleren of je tandvlees gezond is.
Hoe versterk je het tandvlees?
Sterk tandvlees is de basis van een gezonde mond en er zijn een paar eenvoudige dingen die je kunt doen om je tandvlees gezond te houden. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C zoals sinaasappels, calcium, melk en kaas zijn goed voor je tandvlees. Drink ook voldoende water, want een droge mond kan je tandvlees kwetsbaarder maken voor irritaties. Roken opgeven is misschien een van de beste dingen die je voor je tandvlees kunt doen. Roken verzwakt namelijk je immuunsysteem en vermindert de doorbloeding van je tandvlees, waardoor het sneller ontstoken kan raken.
Wanneer is je tandvlees ongezond?
Soms is het lastig om zelf te zien of je tandvlees ongezond is, maar er zijn een paar duidelijke signalen waar je op kunt letten. Als je tandvlees rood en gezwollen is of bloedt tijdens het poetsen of flossen is dat een duidelijk teken van een probleem. Ook als je regelmatig last hebt van een slechte adem kan dat wijzen op ontstoken tandvlees. Een ander waarschuwingssignaal is terugtrekkend tandvlees. Als je merkt dat je tanden langer lijken is dat omdat je tandvlees zich terugtrekt en dat kan een serieus probleem worden als je er niets aan doet.
Kan je tandvlees weer teruggroeien?
Helaas groeit teruggetrokken tandvlees niet meer terug, dus het is belangrijk om er op tijd bij te zijn en goed voor je mond te zorgen. Met goede mondhygiëne en regelmatige controles bij de tandarts kun je verdere schade voorkomen en je tandvlees gezond houden. Als je merkt dat je tandvlees bloedt negeer het dan niet. Besteed extra aandacht aan je mondverzorging en maak een afspraak bij de tandarts of mondhygiënist. Zij kunnen de oorzaak achterhalen en je helpen om je tandvlees weer gezond te krijgen. Onthoud: het is beter om problemen vroeg aan te pakken dan te wachten tot ze verergeren.
Mythen over tandvleesgezondheid
Het is belangrijk om misverstanden over tandvleesgezondheid uit de weg te ruimen, zodat je beter voor je mond kunt zorgen. Hier zijn enkele veelvoorkomende mythen en de waarheid erachter:
Mythe 1: Bloedend tandvlees is normaal
Veel mensen denken dat een beetje bloed tijdens het poetsen of flossen normaal is. In werkelijkheid wijst bloedend tandvlees vaak op gingivitis, een vroege vorm van tandvleesontsteking. Als je dit negeert kan het erger worden en leiden tot parodontitis. Het gevolg kan leiden tot tandverlies, dus gezond tandvlees hoort niet te bloeden.
Mythe 2: Harder poetsen is beter voor je tandvlees
Misschien denk je dat harder poetsen helpt om tandplak te verwijderen, maar dit kan juist schadelijk zijn voor je tandvlees. Te hard poetsen kan je tandvlees irriteren en zelfs doen terugtrekken. Gebruik een elektrische tandenborstel met poetsdruksensor en poets met lichte druk om je tandvlees te beschermen.
Mythe 3: Als je geen pijn hebt, is je tandvlees gezond
Tandvleesontstekingen kunnen in het begin pijnloos zijn dus je merkt misschien niet dat er iets mis is. Maar ook zonder pijn kan je tandvlees ontstoken zijn. Regelmatige tandartsbezoeken zijn belangrijk om problemen vroegtijdig op te sporen, zelfs als je geen ongemak voelt.
Mythe 4: Mondspoeling vervangt flossen
Mondspoelingen kunnen nuttig zijn, maar ze vervangen geen flossen. Flossen of het gebruik van interdentale borsteltjes is essentieel om tandplak en voedselresten tussen je tanden te verwijderen. Mondspoeling kan helpen om bacteriën te verminderen, maar flossen is nodig voor een grondige reiniging.
Mythe 5: Slecht tandvlees is onomkeerbaar
Hoewel teruggetrokken tandvlees niet meer aangroeit kan milde gingivitis volledig worden teruggedraaid met goede mondhygiëne en regelmatige tandartsbezoeken. Door op tijd actie te ondernemen kun je verdere schade voorkomen en je tandvlees weer gezond maken. Het is nooit te laat om te beginnen met goede zorg voor je tandvlees.
Mythe 6: Je kunt tandvleesproblemen alleen krijgen als je ouder bent
Hoewel het risico op tandvleesproblemen toeneemt met de leeftijd kunnen ze iedereen treffen en zelfs ongeacht hoe oud je bent. Zelfs jongeren kunnen gingivitis ontwikkelen door slechte mondhygiëne of hormonale veranderingen. Iedereen moet aandacht besteden aan de gezondheid van hun tandvlees, ongeacht hun leeftijd.
Mythe 7: Tandvleesproblemen zijn geen groot probleem
Tandvleesproblemen kunnen meer impact hebben dan je denkt. Er is een verband tussen tandvleesziekten en ernstige gezondheidsproblemen zoals hartziekten en diabetes. Het negeren van tandvleesproblemen kan dus gevolgen hebben voor zowel je mond als je algemene gezondheid.